رویای نیمه کاره

سرمایه هر دل حرفهایی است که برای نگفتن دارد. «دکتر شریعتی»

رویای نیمه کاره

سرمایه هر دل حرفهایی است که برای نگفتن دارد. «دکتر شریعتی»

به بهانه روز معلم

 

به مناسبت روز معلم ، قسمتی از یک مقاله ی روزنامه همشهری را نقل می کنم. ان شاءالله در فرصتی دیگر مطلبی از خودم می نویسم.

 

 ۱۲ اردیبهشت روز معلم نام یافته است و از ۱۲ تا ۱۸ اردیبهشت ماه هم هفته معلم است.
مدت هاست که جوامع مترقی اهمیت آموزش عمومی را به عنوان یکی از مهم ترین و شاید تنهاترین عامل توسعه اجتماعی دریافته اند و سرمایه گذاری های عظیم و درازمدتی را بر روی آن انجام داده اند. اگر کیفیت کارکردی دانش در دانشگاه ها نازل است بدون تردید نخستین عامل را باید در زیرساخت های علمی ـ آموزشی جامعه یعنی مدارس جست وجو کرد و اگر مطالعه و کتابخوانی و حس جست وجوگری در میان جوانان اندک است هم از آن روست که ساختار آموزش مدرسه ای به گونه ای نبوده که احساس چنین نیازی را در دانش آموزان دیروز و دانشجویان و حتی فارغ التحصیلان امروز بیدار کند و در این میان نقش کلیدی معلمان را نه تنها به عنوان مجریان آموزش عمومی بلکه به عنوان الگوهای اولیه دانش آموزان نباید فراموش کرد.

 

یک بررسی اجمالی ساده نشان می دهد که تا اواخر دوره ابتدایی اغلب دانش آموزان که سطح ادراکات قیاسی آنها از کیفیت و شمایل زندگی نازل است با الهام از شخصیت معلمان خود و تحت تأثیر روابط عاطفی خود با معلمان می خواهند که در آینده معلم شوند. همان ها هستند که در روزهای معلم میزها و کلاس های درس را غرق در گل و شکوفه می کنند. اما به تدریج وقتی از مدارج و سطوح تحصیلی و سنی بالاتر می رویم چنین باورهایی رو به انقراض می گذارد. فی المثل در دوره های اولیه پایه ابتدایی ۹۰ درصد از بچه ها می خواهند که معلم شوند اما در سال های پایانی دوره دبیرستان بیش از ۹۵ درصد از همین دانش آموزان معتقدند که معلمی شغلی نیست که بتواند آینده آنها را در جامعه و خواسته های اجتماعی شان را برآورده سازد. حتی آنها نوعی واکنش منفی نسبت به این شغل از خود بروز می دهند. بررسی جامعه شناسانه همین فرآیند می تواند خیلی از ناگفته های مربوط به سازمان و نظام آموزشی قبل از دانشگاه را در جامعه نشان دهد.

 

بدیهی است که آموزش مستمر نیاز به بازتولید اطلاعات و به روز کردن داشته های علمی دارد اما اگر اوقات خارج از مدرسه آموزگار صرف رتق و فتق امور معیشتی زندگی به هرطریق ممکن شود، البته زمانی برای مطالعه، تحقیق و نهایتاً افزایش دانش و اطلاعات نخواهد بود.اما واقعیت این است که نظام آموزشی در جامعه ما نه تنها از جهت رویکردها، انگیزه ها و قابلیت های علمی و عملی آموزگاران بلکه از نظر امکانات سخت افزاری، پراکندگی نیروها، توزیع مساوی و عادلانه امکانات در مناطق شهری و روستایی و سرانجام ارائه ابتدایی ترین خدمات آموزشی فراگیر در جامعه با چالش های بسیار اساسی روبه روست.

 

 

 

فراموش نکنیم که هنوز بسیاری از کلاس های درس در مناطق دورافتاده در کپرها و چادرها و حتی فضاهای باز برگزار می شود و چنان شکاف عمیقی میان طبقات محروم اجتماعی و اقشار مرفه شهرنشین وجود دارد که حیرت انگیز است. بررسی ها نشان می دهد که مخارج تحصیل دو دانش آموز ایرانی در دو نقطه متفاوت محروم و مرفه بین یکی دو هزار تومان و چندین میلیون تومان در نوسان است.

 

 آنچه که شکاف بین فقیر و غنی را بغرنج تر نشان می دهد این است که قرار است آموزش اولیه در این کشور رایگان، همراه با مساوات و براساس قوانین اصلی و قانون اساسی بدون تبعیض و تمایز باشد.بدیهی است که بزرگداشت مقام معلمین به عنوان کارگزاران اصلی و عمده فرهنگ و دانش عمومی در جامعه رفتاری پسندیده است.

 اما مهم تر از آن ایجاد فضایی است که در آن تمامی امکانات و بسترها برای شکل گیری آموزش بهینه، زیرساختی و خلاقیت محور وجود داشته باشد تا معلمین و دانش آموزان فارغ از دغدغه های پیش گفته و در ذیل برنامه ای هدفمند به پیشبرد اهداف آموزش و تحصیلی کشور نایل شوند در غیر این صورت اگر به جای یک روز همه روزهای سال را هم روز معلم بنامیم گره ای از کلاف سردرگم آموزش عمومی در کشور گشوده نخواهد شد.

روز و هفته معلم را گرامی می داریم و امیدواریم که با یک برنامه ریزی اصولی تحت مدیریتی کارآمد و کارمحور شاهد ارتقای کیفیت آموزش نه تنها در شهرهای کشور بلکه به گونه ای مساوی و عادلانه در تمام نقاط ایران باشیم تا از این رهگذر بنیان های اصلی توسعه فرهنگی و علمی کشور پایه ریزی شود.

 

منصور

نظرات 14 + ارسال نظر
رضا مقدم یکشنبه 11 اردیبهشت 1384 ساعت 09:54

یه خسته نباشید به معلم های خودم و همه‌ی معلم ها!!

متشکرم

علیرضا یکشنبه 11 اردیبهشت 1384 ساعت 13:02

روزتون تبریک می گم منصور خان
عشق بیست و سه دبیر هندسه
این بیت بیتی ست که همیشه در خاطر ما ۲۳ ای ها می ماند و علت این ماندگاری فقط شمایید که اینقدر خوبید و صمیمی و بزرگوار و ...
دلتنگ نگاتم اسیر خنده هاتم
می دونم که می دونی عمری غرق هواتم
...
عشق بیست و سه دبیر هندسه




خوبی از خودتونه- ممنونم

یادش به خیر- عشق بیست و سه - دبیر هندسه

الهه مهر یکشنبه 11 اردیبهشت 1384 ساعت 13:48

حرف حساب جواب نداره...
روزتون مبارک ...
ولی یه نکته هست ،که چرا روز معلم ۲۰ روز مونده به آخر ساله!!

این را باید از گروه فرقان پرسید که چرا شهید مطهری رو اون موقع ترور کرد

یک بازدید کننده یکشنبه 11 اردیبهشت 1384 ساعت 13:49

نمک پاشیدی و سوزش زخم دیرینم تازه شد...
راهکار ارائه کن منصورخان اگر اهل عملی





یاحق

[ بدون نام ] یکشنبه 11 اردیبهشت 1384 ساعت 14:14

روزت مبارک:)

[ بدون نام ] یکشنبه 11 اردیبهشت 1384 ساعت 17:59

علیرضا انصاری یکشنبه 11 اردیبهشت 1384 ساعت 18:01

با سلام:
روزتون مبارک - شاد و سلامت

(این نظر خالی بالاسر هم سوتی من هستش lol )

ممنونم علیرضا جان.
از قبرس هم به ما تبریک گفتن ! تشکر میکنم

احمد یکشنبه 11 اردیبهشت 1384 ساعت 20:27 http://mirror.blogsky.com

سلام روز تون مبارک امید وارم در همه ی کارهاتون مثل معلمیتون موفق باشید

ممنونم احمد جان

محمد امین یکشنبه 11 اردیبهشت 1384 ساعت 21:10 http://toranj.blogsky.com

روزتان مبارک.

مرسی

کورش یکشنبه 11 اردیبهشت 1384 ساعت 21:41 http://vulturek.blogsky.com/

همه می گن روزتون مبارک! ما هم می گیم!
پاراگراف ۵ خط اول کلمه ی کویر رو درست کنید که خیلی بد خونده می شه !!! D:

نه همون درسته!‌دقت کن

علی درویش یکشنبه 11 اردیبهشت 1384 ساعت 22:05

سلام ... اگر الان سالهای گذشته بود منم مثل بقیه تبریک می گفتم ولی .....
به هر حال تبریک
زت زیاد

حالا چی میشه الان هم تبریک بگی؟

[ بدون نام ] یکشنبه 11 اردیبهشت 1384 ساعت 22:15

روزتان مبارک

با آرزوی سلامتی و کامیابی

رضا یکشنبه 11 اردیبهشت 1384 ساعت 23:31

من هم روز معلم رو به تمامی معلمهام و مخصوصا چندتاشون و شما تبریک می گم !
به امید دیدار !

من هم مختصرا تشکر میکنم!

احسان خدام محمدی یکشنبه 11 اردیبهشت 1384 ساعت 23:43

فکر کنم مدل معلم هایی که ما داشتیم با بقیه فرق کنه. معلم های ما معلم دولتی و کارمند دولت نبودند و معلمی براشون با مدلی که اکثر معلم ها دارن فرق داشته. نمی دونم الان معلم های دبیرستان {...} هنوز اینجوری فکر می کنند یا نه ولی فکر کنم تا همین چند وقت پیش این کار یه نوع وظیفه مکتبی و هدف مذهبی بوده . یعنی با این وضع دانش آموزها اگه کارهارو به خدا حواله نکنند که دیگه باید فاتحه کارو بخونند. خودمون دانش اموز بودیم می دونم چه قدر رو مخه معلم ها راه رفتیم!!!

راه می رفتید ها ! راه رفتنی
ممنون از حسن نظر شما

برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد